sobota, 24. december 2016

Božični čaj iz domače kuhinje

Mrzle temperature so že nastopile in prazniki so pred vrati. Se po vašem stanovanju že širijo omamni vonji po cimetu, pomaranči in drugih aromah? Pričarate si jih lahko ne le s peko sladic, ampak tudi s čaji, ki vas bodo pogreli, blagodejno vplivali na vaše počutje in zdravje, hkrati pa razvajali vaša čutila.

Zimski čaji krepijo želodec in blažijo posledice prekomernega uživanja prazničnih dobrot. Poleg tega nas ščitijo pred bakterijami in virusi, dodatka, kot sta cimet in ingver, pa nas pogrejeta, da laže kljubujemo mrzlim zimskim temperaturam.



Na voljo so vam številne vrste čaja, lahko pa izbirate tudi med čaji v filtrskih vrečkah ali tistimi, ki jih odmerimo sami. Pri izbiri obojih bodite pozorni na sestavine, saj boste le tako lahko vedeli, kaj od čaja lahko pričakujete. Če kupujete čajv čajnih hišah, pa za nasvet vprašajte kar tam. Več vprašanj boste postavili, bolj bo čaj, ki ga boste prinesli domov, ustregel vašemu okusu in pričakovanjem.

Zadnje čase se ljubitelji čaja največkrat odločajo za zeleni, beli, rooibos in zeliščni čaj, seveda pa se vsako leto v predprazničnih dneh močno poveča povpraševanje tudi po sadnih in aromatiziranih čajih z dišavami, kot so cimet, nageljnove žbice, pomaranče ter mandeljni.

PRIPRAVA
Za pripravo načeloma potrebujemo le lonček in cedilo, ne smemo pa pozabiti tudi na mehko vodo, ki jo lahko dobimo z uporabo naprave za mehčanje vode. Ključni prispevek k okusu čaja je priprava, ki se razlikuje glede na vrsto čaja. 

Za božični čaj potrebujete:

-2 čajni žlički rooibos čaja
- ½ ali manj cimetove palčke
- 1 zvezdico zvezdastega janeža
- 2 nageljnovi žbici ali klinčka
- 4 rezine svežega ali posušenega ingverja
- ½ litra vode


Priprava: Cimet, klinčke in janež prej zdrobimo in jih pomešamo z ingverjem in rooibos čajem. Zavremo vodo in jo prelijemo čez čaj. Pustimo stati 5 do 10 minut. Pripravljen čaj lahko sladkamo, osladimo z medom ali mu dodamo mleko.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar