Mrzle
temperature so že nastopile in prazniki so pred vrati. Se po vašem stanovanju
že širijo omamni vonji po cimetu, pomaranči in drugih aromah? Pričarate si jih
lahko ne le s peko sladic, ampak tudi s čaji, ki vas bodo pogreli, blagodejno
vplivali na vaše počutje in zdravje, hkrati pa razvajali vaša čutila.
Zimski čaji
krepijo želodec in blažijo posledice prekomernega uživanja prazničnih dobrot.
Poleg tega nas ščitijo pred bakterijami in virusi, dodatka, kot sta cimet in
ingver, pa nas pogrejeta, da laže kljubujemo mrzlim zimskim temperaturam.
Na voljo so vam
številne vrste čaja, lahko pa izbirate tudi med čaji v filtrskih vrečkah ali
tistimi, ki jih odmerimo sami. Pri izbiri obojih bodite pozorni na sestavine,
saj boste le tako lahko vedeli, kaj od čaja lahko pričakujete. Če kupujete čajv čajnih hišah, pa za nasvet vprašajte kar tam. Več vprašanj boste postavili,
bolj bo čaj, ki ga boste prinesli domov, ustregel vašemu okusu in
pričakovanjem.
Zadnje čase se
ljubitelji čaja največkrat odločajo za zeleni, beli, rooibos in zeliščni čaj,
seveda pa se vsako leto v predprazničnih dneh močno poveča povpraševanje tudi
po sadnih in aromatiziranih čajih z dišavami, kot so cimet, nageljnove žbice,
pomaranče ter mandeljni.
PRIPRAVA
Za pripravo
načeloma potrebujemo le lonček in cedilo, ne smemo pa pozabiti tudi na mehko
vodo, ki jo lahko dobimo z uporabo naprave za mehčanje vode. Ključni prispevek
k okusu čaja je priprava, ki se razlikuje glede na vrsto čaja.
Za božični čaj
potrebujete:
-2 čajni žlički
rooibos čaja
- ½ ali manj
cimetove palčke
- 1 zvezdico
zvezdastega janeža
- 2 nageljnovi
žbici ali klinčka
- 4 rezine
svežega ali posušenega ingverja
- ½ litra vode
Priprava: Cimet,
klinčke in janež prej zdrobimo in jih pomešamo z ingverjem in rooibos čajem.
Zavremo vodo in jo prelijemo čez čaj. Pustimo stati 5 do 10 minut. Pripravljen
čaj lahko sladkamo, osladimo z medom ali mu dodamo mleko.
Ni komentarjev:
Objavite komentar